Monestir de Santa Maria de Serrateix

Bisbat de Solsona

Crta BV-4253

08679 Viver i Serrateix

Berguedà

Durada recomanada de la visita:30 min

Nivell de protecció patrimonial: BCIN

El conjunt de Santa Maria de Serrateix, constituït per l’església romànica, una claustre neoclàssic i diferents dependències monacals, encara conserva aspectes que evidencien la importància que va arribar a assolir.

Al 941, en una donació, hi ha la primera referència d’aquest indret, fet que permet deduir que la fundació hauria estat anterior. No obstant això, la consagració de l’edifici tingué lloc al 977. Amb l’ajuda dels comtes de Cerdanya i Besalú el monestir es convertí en un dels cenobis més importants del comtat de Berga. Visqué la seva millor època durant els s. XI, XII i XIII. Tot i les dificultats de les dues centúries següents, el cenobi es recuperà a partir del s. XVI. En els últims segles, però, fou víctima de les desamortitzacions i de la Guerra Civil.
L’església actual fou construïda a finals del s. XI. Originalment era de nau única, amb creuer i tres absis, dels quals sols en resta el central. Actualment consta d’una gran nau amb transsepte i un absis semicircular flanquejat per dues capelles laterals. Tanmateix, sota el transsepte, es conserva una construcció de la primitiva església preromànica de la primera meitat del s. X. Es tracta d’un espai rectangular cobert amb volta de canó i amb un presbiteri excavat a la roca. Aquest espai, en construir-se l’església romànica, quedà comunicat amb l’anterior mitjançant escales. L’interior fou enguixat durant el s. XIX, presentant així un estil neoclàssic.
A l’exterior destaca l’absis central ornamentat amb arcuacions cegues, lesenes i un finestral de dobles esqueixada, decoració característica del romànic llombard. Alhora, a la façana oest, s’aixeca un robust campanar del s. XIV, perforat amb finestrals i coronat amb merlets. També s’hi ubica el portal d’accés al temple, obra corresponent a una reforma del XVIII. Les dependències monacals s’organitzen entorn un claustre neoclàssic, que substituí l’anterior romànic del qual no en resta cap testimoni visible.

Elements a destacar

Cripta (s. X)
Relíquies dels Sants Màrtirs (Urbici, Víctor, Zenon, Fenícola)
Claustres i sales del monestir.

horaris

Només obert per visites guiades i culte.

Tarifes

General: 3€