Església parroquial de Santa Maria de la Geltrú

Bisbat de Sant Feliu de Llobregat

Plaça de l'Assumpció s/n

08800 Vilanova i la Geltrú

Garraf

93 893 05 85

santamaria793@bisbatsantfeliu.cat

Durada recomanada de la visita:30 min

Dins de l'església parroquial d'estil neoclàssic, amb decoració senzilla, hi ha un impressionant retaule de fusta policromada del 1643, segurament obra del taller de Tramulles

L’origen de la parròquia està documentada des del segle XII. Al segle XVII, l’augment de la població de la Geltrú obligà a emprendre la construcció d’una nova església al costat de la vella, en els terrenys de l’antic cementiri. La primera pedra es col·locà el 15 de novembre de 1699 i el 1712 es va beneir tot i no estar acabada.

Està emmarcada dins d’un estil neoclàssic força senzill. És un edifici aïllat de planta de creu llatina, amb una sola nau, capelles laterals comunicades i absis de planta rectangular. La nau, dividida en quatre trams, està coberta de volta de canó amb llunetes. Les capelles laterals estan cobertes amb volta de quatre punts i l’absis amb volta de canó. Al creuer s’eleva una cúpula semiesfèrica aguantada sobre petxines. La coberta és de teula àrab, de pavelló al cimbori i a dues vessants a la resta de l’edifici.

La façana presenta una estructura rectangular senzilla, acabada en un frontó triangular amb obertura circular central. L’element més remarcable és el portal d’accés, amb dos pilastres com brancals que sostenen un entaulament i un frontó trencat on hi ha una fornícula amb la imatge de la Mare de Déu. Per damunt la fornícula hi ha una rosassa. El campanar, situat a un costat de l’església, té quatre pisos separats per motllures. És de base quadrada que en el darrer cos es converteix en octogonal i està coronat per una balustrada. En el 1896 s’instal·là l’actual rellotge, amb la carcassa de ferro dissenyada per l’arquitecte Bonaventura Pollés.

A l’interior se’n destaca un retaule barroc policromat del segle XVII, dedicat a l’Assumpció de Maria. El retaule és compost per quatre pisos i un coronament. Segons una documentació trobada l’any 1992, l’autor del retaule va ser Josep Tramulles, encara que només va finalitzar els dos primers pisos, ja que al 1675 va morir. Un altre escultor intervindria, el que explicaria la diferent qualitat de la part superior.

Elements a destacar

Retaule barroc policromat dedicat a l'Assumpció de Maria del taller de Tramulles (1643)
El rossetó principal de la façana del s. XIX
Bona sonoritat de l'església

horaris

Feiners: de 18'30h a 19'30h. Diumenges i festius: de 10h a 12'30h

Bibliografia

    El retaule Major de la Geltrú, Núria Nogué Almirall,1991