Església de Santa Maria de Cervelló

Bisbat de Sant Feliu de Llobregat

Avinguda dels Comtes de Cervelló, s/n

08758 Cervelló

Baix Llobregat

santesteve355@bisbatsantfeliu.cat

Durada recomanada de la visita:30 min

Malgrat que l'advocació a Santa Maria de Cervelló s’adoptà a principis del s. XX, l'església és una manifestació del primer romànic, on l'ús de la pedra de la zona fa prendre a l'arquitectura un to rogent que li dóna una plàstica especial.

El 904 ja hi ha noticies d’una cessió de Guifré II de Barcelona a Sant Cugat on es dóna testimoni d’aquesta església, que va tenir al llarg del s. X i XI una relació complicada i bilateral entre el conjunt de Sant Cugat i el castell de Cervelló.

Al llarg de la història ha anat canviant la seva dedicació. Si inicialment estava sota l’advocació a la Santa Creu, durant el s. XI va canviar a Sant Esteve. Finalment, l’última variació data de principis del s. XX, quan es va construir una nova parròquia més a prop del nucli de la població i es va traslladar a aquesta edificació el culte de l’antiga església. Així doncs, a l’antiga parròquia se li va concedir el culte a Santa Maria de Cervelló o del socors, en honor a una religiosa noble del llinatge dels Cervelló, les despulles de la qual estan dipositades a l’església de la Mercè de Barcelona.

La documentació existent permet saber que en el seu origen tenia un altar dedicat a la Santa Creu, un a Sant Esteve i un altre a Sant Dalmau i, per tant, fa pensar en una possible capçalera triabsidal però que, tanmateix, no ha estat possible corroborar aquest traçat ja que durant el segle XVI va ser construït al seu lloc les capelles que a manera de fals transsepte, flanquegen avui l’espai cobert pel cimbori. És probable que fruit d’aquesta reforma s’alcés el campanar, avui desaparegut, i el seu accés amb una escala situada a la capella sud. També durant el segle XVI s’hi van incorporar la porta, l’òcul de la façana i el cor. Té una planta d’una sola nau amb un absis semicircular en el qual es poden veure tres fornícules separades per columnes. La coberta de la nau és amb volta de canó i la capçalera amb quart d’esfera. Sobre el creuer s’aixeca un cimbori vuitavat traspassat amb petxines.

A l’exterior s’hi pot observar la decoració llombarda tradicional amb lesenes i arcuacions cegues, concentrada a la zona de la capçalera i de l’exterior del cos del cimbori. La porta principal mostra un frontó triangular d’estil renaixentista fet l’any 1580 durant una reforma projectada per Lleonard Bosch, amb la qual també es van integrar dues capelles laterals, i s’ha de destacar que al voltant de l’església hi ha un espai per a fossar amb tombes 

Elements a destacar

El cimborri vuitavat amb cúpula
La porta amb frontó triangular renaixentista
Antic cementiri medieval amb tombes antropomorfes

horaris

Oberta el dia de l'aplec (19 de setembre).