Església de Sant Antoni Abat de Vilanova i la Geltrú

Bisbat de Sant Feliu de Llobregat

Plaça de Sant Antoni, s/n

08800 Vilanova i la Geltrú

Garraf

93 893 03 24

santantoni790@bisbatsantfeliu.cat

Durada recomanada de la visita:1h

Nivell de protecció patrimonial: Bé Cultural d'Interès Local

L'església de Sant Antoni Abat de Vilanova i la Geltrú és un temple de grans dimensions i amb un llarg procés constructiu.

A l'exterior, un imponent campanar, ideat per Fra Josep de la Concepció, domina la plaça i a l'interior de l'edifici podem admirar, entre d'altres elements, vitralls de Josep Maria Jujol.

L’existència del recinte religiós a on actualment es troba erigida l’església de Sant Antoni Abat de Vilanova i la Geltrú es remunta a l’època medieval i entre 1363 i 1400 ja hi ha documentat un temple construït sobre una antiga capella romànica.

Malgrat l’església vella va tenir un període important d’obres cap el 1586, el 1790 es va decidir enderrocar l’edifici ja que uns anys abans, el 1663, s’havia posat en marxa la construcció d’un nou temple en aquell mateix indret. Com a element més destacable d’aquesta època constructiva hi destaca el campanar barroc separat de l’església, projecte ideat per Fra Josep de la Concepció. L’àngel que coronà el campanar fins el 1936 era una peça de 2.7m realitzada en coure per Joan Coca, calderer, que seguí el modelat original de l’escultor Miquel Llavina. Tanmateix, després de la guerra civil, aquest va haver de ser refet per l’escultor Fidel de Claramunt i fou tornat a col·locar el 1996.

L’església parroquial actual és d’estil barroc i neoclassicista. És un temple de grans dimensions, de planta basilical, deambulatori amb tres naus i capelles laterals entre els contraforts. La façana principal la projectà Josep Oriol Bernadet, entorn el 1877, i té quatre columnes d’ordre monumental que sostenen un frontó amb un entaulament llis. Al mig hi ha la presència de l’escultura d’Antoni Abat, obra de Pau Carbonell, i una línia d’imposta que passa sota les columnes i articula així el cos de la façana en dos nivells.

Durant la Guerra Civil l’edifici va patir greus destrosses i la seva reconstrucció es va perllongar fins el 1977. Fruit d’aquesta etapa constructiva, l’església té una façana de concepció moderna que dóna a la plaça de les Neus, al capdamunt d’una de les rambles més llarga de Catalunya. Del període contemporani en destaquen sobretot els vitralls de Josep Maria Jujol i Enric-Cristòfol Ricart, d’una gran qualitat artística.

Elements a destacar

Vitralls realitzats per Josep Maria de Jujol i Enric - Cristòfol Ricart

Capella de Sant Sebastià amb el Sagrari de Josep Maria de Jujol 

Campanar barroc projectat per Fra Josep de la Concepció

Façana neoclàssica

Frescos de Llucià Navarro Rodón

Marqueteria del cadiram del presbiteri

Altar del Sagrat Cor de Josep Maria de Jujol

horaris missa

De dilluns a divendres: 19:30h 

Vigílies: 19:30h

Diumenges: 10:30h i 19:30h