Agenda

Conferència davant l'obra

El retaule de Sant Esteve de la Doma

20/05/2017

Descripció

Al municipi de la Garriga (Vallès Oriental) es troba la Doma, un conjunt singular d'edificis medievals que abraça l'església parroquial de Sant Esteve de la Garriga, la domeria i el cementiri.

El retaule que encara presideix l'altar major de la parroquial -dedicat a sant Esteve, el patró de la població-, és un conjunt pictòric molt destacable dut a terme a les acaballes del segle XV, que ha estat atribuït pels especialistes a l'entorn del taller dels pintors Vergós. Membres d'una família de pintors barcelonins, els Vergós fan la seva aparició en l'escenari de la pintura catalana en els primers anys del segle XV i el seu rastre documental es perllonga fins als inicis del segle següent.

Iniciada per Francesc Vergós, a partir de la dècada dels seixanta la dinastia adquirí un major protagonisme fruit dels vincles que mantenia amb la persona del pintor Jaume Huguet. L'existència d'un volum notable d'encàrrecs pictòrics transformà el taller d'Huguet en una gran empresa que esdevingué, indirectament, un lloc de formació pictòrica en què alguns membres de la família Vergós es convertiren en alumnes molt avantatjats.

En base a relacions estilístiques, derivades de la seva comprovada participació en el retaule major de l'església parroquial de sant Esteve de Granollers (1491/95-1500), contractat per Pau Vergós als regidors del municipi, es palesen elements característics, derivats de models huguetians, també presents al retaule major de la Doma, que configuren un estil molt homogeni que dificulta qualsevol intent de delimitar les autories corresponents als tres membres del clan: Jaume II, i els seus dos fills, Pau i Rafael Vergós, als quals ha estat atribuïda la realització del retaule de Granollers.

En termes compositius, les creacions de Granollers i la Doma testimonien un fenomen de reproducció mimètica d'esquemes visuals i una continuïtat amb els models gestats en el taller de Jaume Huguet. En determinades escenes, l'existència d'aquesta influència deriva en un clar mecanicisme formal a l'hora de representar  l'espai pictòric i la representació de les figures humanes.

El retaule major de l'església parroquial de Sant Esteve de la Garriga reprodueix bona part de les escenes del retaule de Granollers, tot destacant el gust per la representació d'elements ornamentals d'una extremada ostentació: la riquesa de les teles, toques, brocats i joies que llueixen els protagonistes de les seves composicions, realitzats amb un acusat detallisme.


Dia 20/05/2017

Hora 12.00 h.

Lloc Antiga església parroquial de Sant Esteve de la Garriga

Ponent Dr. Francesc Ruiz Quesada

Preu Activitat gratuïta

Durada 90 minuts

Observacions

Activitat gratuïta. Es recomana reserva prèvia.

 

Més informació i reserves