Agenda

Representació teatral

El Misteri de la Selva

14/08/2017 | 15/08/2017

Descripció

Entre les activitats del calendari festiu i cultural de la Selva destaca la Representació de l'Assumpció de Madona Santa Maria , misteri assumpcionista del s. XIV recuperat dels arxius parroquials i escenificat a l'església de Sant Andreu.

El misteri recull les tradicions que envolten la Festa de la Mare de Déu d'Agost. El tema central de l'obra, l'Assumpció de Maria al cel en cos i ànima, prové dels primers segles del cristianisme. Aquesta tradició venerable, de la qual ja tenim documentació en el segles IV i V, va ser divulgada el segle XIII per Jaume de Voràgine en la seva Llegenda àuria.

La consueta amb el text de la Representació és d'autor anònim. Va ser trobat en una llibreta de censals pagats a la Senyoria de Prades i Mont-ral. Aquesta llibreta va fer cap a l'Arxiu Parroquial de la Selva del Camp i, posteriorment, a l'Arxiu Històric Arxidiocesà de Tarragona, on es conserva actualment. La primera notícia del Misteri la va donar d’historiador selvatà Mn. Joan Pié i Faydella a finals del s. XIX.

Però els errors de lectura d'aleshores demanaven una segona transcripció, i ha estat A. J. Soberanas que l'ha duta a terme. A part d'alguns fragments dialogats, la major part de l'obra és cantada "a capella", és a dir, sense cap acompanyament instrumental, la qual cosa contribueix a ressaltar la qualitat de la versificació i la riquesa lèxica del text original.

Any rere any, el Misteri és interpretat i cantat per la gent de la Selva i aquesta singularitat fa del Misteri una representació única. Cada any són els selvatans qui, assaig rere assaig, converteixen en una realitat viva aquest bé cultural.

El Misteri de la Selva és un esdeveniment cultural de primer ordre a Catalunya. El text anònim, amb una decidida voluntat literària, transmet la frescor del català de la segona meitat del s. XIV així com el refinament del lèxic trobadoresc; pel que fa als cants, tots a capella, són interpretats majoritàriament amb la mateixa tonada que indica el manuscrit original, i pertanyent al repertori gregorià i polifònic dels s. XIII i XIV.

Al marge de la seva faceta religiosa, el Misteri és una realitat viva que s'adreça tant a amants del món del teatre com de la música, la història i la llengua.


Representacions el dia 14 i 15 d’agost de 2017.