Agenda

Conferència davant l'obra

El Teló de les Ànimes i el Monument de Dijous Sant de Santa Maria de Segueró

01/04/2017

Descripció

A banda del mobiliari litúrgic de caràcter permanent, com ara els retaules o les trones de predicar, durant el període barroc es crearen també un seguit d’elements decoratius molt elaborats que s’utilitzaven en ocasions puntuals del cicle litúrgic anual. El seu caràcter desmuntable, l’abandonament de les pràctiques religioses per a les que foren construïts, i els estralls de la Guerra Civil han fet que n’hagin arribat molt pocs exemplars fins als nostres dies.

Per això és tan excepcional i valuós el que es conserva a la parroquial de Santa Maria de Segueró: el Teló de les Ànimes i el Monument del Dijous Sant. El Teló, construït vers l’any 1808, és un decorat o pintura animada que es col·locava en les pràctiques del "novenari d'ànimes" a l’església. Les ànimes pintades en actitud suplicant, envoltades de foc, “ascendien” o restaven al purgatori al ritme dels ciris encesos que hom feia oscil·lar rere el teló. El Monument del Dijous Sant, construït el 1747, és una escalinata, amb el sagrari al capdamunt, que evoca el Sant Sepulcre, adornada amb ciris i flors a tall d’ofrena i amb pintures al·legòriques a la Passió de Crist.

Aquest patrimoni, tan efímer, és una meravellosa i desconeguda porta oberta a la complexa religiositat dels nostres avant-passats.


Dia 01/04/2017

Hora 11.00 h.

Lloc Església de Santa Maria de Segueró de Beuda

Preu Activitat gratuïta

Durada 90 minuts

Ponent Mn. Martirià Brugada

Observacions

Activitat gratuïta. Es recomana reserva prèvia

 

Més informació i reserves